British Waterfowl Association

British Waterfowl Association The BWA is a registered charity dedicated to education about waterfowl and their conservation. We're in this together to create a welcoming environment.
(1)

We welcome anyone with an interest in waterfowl, irrespective of your level of expertise. By being kind and courteous, we can all learn about our shared interest and feel this is a safe space for all. Healthy debates are natural, we all have things to learn from each other but please, no hate speech or belittling. Bullying of any kind isn't allowed, and degrading comments about things like race, r

eligion, culture, sexual orientation, gender or identity particularly will not be tolerated. We hope you'll give more than you take to this hobby. If you like what we do, please share! If you don't, let us know privately, and we will do our best to reflect and make our page better for all. Thank you.

Pin feathers 🪶🪶🪶As feathers grow in—whether on a juvenile or an adult—they first emerge as "pin feathers" or "blood feat...
15/06/2026

Pin feathers 🪶🪶🪶

As feathers grow in—whether on a juvenile or an adult—they first emerge as "pin feathers" or "blood feathers"

📌Appearance: These look like short blue quills covered in a white keratin casing.

📌Growth Process: They contain a live blood supply to nourish the feather as it grows.

📌Care: Blood feathers are highly sensitive. If broken, they can bleed significantly and may require clotting agents like styptic powder.

Waterfowl hatch with a layer of insulating down, but they must grow adult flight and contour feathers to fly and survive in water.

📌First few weeks: they rely on their down, growing quickly but remaining flightless.

📌4 to 6 weeks: Juvenile feathers begin pushing out, and their preen (uropygial) gland begins secreting waterproofing oils.

📌5 to 8 weeks: Flight feathers are fully formed.

Adult ducks and geese replace their plumage in an annual molting cycle, which occurs after the breeding season.

📌Flightless Period: Waterfowl lose all their primary flight feathers simultaneously, rendering them flightless for about 3 to 4 weeks while the new feathers grow in.

📌Eclipse Plumage: During the wing molt, males can briefly lose their bright breeding colors and grow drab, female-like feathers to hide from predators

Eggs! 🥚🥚🥚Pal-mates ... weekend webtipGeese typically lay about 30 -50 eggs a season but sometimes there may be egg layin...
12/06/2026

Eggs! 🥚🥚🥚

Pal-mates ... weekend webtip

Geese typically lay about 30 -50 eggs a season but sometimes there may be egg laying issues...

• Weight - over or under - check they have sufficient grass to forage and other food is offered if and when necessary
• Lack of calcium - a goose egg shell is pretty tough so lots of calcium is needed in their bodies. Provide oystershell if necessary
•Age - geese can lay for 6 months but then older girls may slow down or stop completely as they get older
• Molting - this takes up so much energy that they simply do not have enough to also produce eggs
•Hiding.. sneaky geese may have found a nice quiet secluded spot especially as we reach the end of breeding season!!

So consider all options if egg laying slows or stops!

‼️WILD WEDNESDAY QUIZ‼️Northern German farmers developed the Pomeranian in the 1500s from the European Graylag goose and...
10/06/2026

‼️WILD WEDNESDAY QUIZ‼️

Northern German farmers developed the Pomeranian in the 1500s from the European Graylag goose and was specifically developed with a single-lobed paunch. In their native Germany, the term “Pomeranian” refers to a utilitarian goose breed.

The head, back, and flanks of a saddleback are either buff or gray. All colored feathers of the back and flank are edged in near-white, and the rest of the bird is white. A Pomeranian should have a pinkish-red bill, reddish-orange legs and feet, and blue eyes. The Pomeranian is distinctive among European geese breeds for its single-lobed paunch. In addition, Pomeranian geese have slightly flattened heads. This, in combination with their stout necks, protruding breasts, and rounded bodies, gives them an “arrogant” appearance!

What would a breeder be looking for in their appearance when seeking out good quality stock ?

The answer to last weeks’ WWQ:
The process is called allopreening

08/06/2026

Keeping Call Ducks 🦆

Call ducks are miniature, highly social, and bursting with personality. While their tiny size makes them perfect for small gardens, they were originally bred as living decoys and are notoriously loud!

Pros
📌Compact Size: Weighing only 1 to 2 lbs, they take up less space, eat less food, and make much less mess in your garden compared to standard-sized ducks.
📌Adorable & Friendly: They are incredibly charming, have expressive, stubby little bills, and when hand-raised, can be surprisingly tame and affectionate.
📌Great Mothers: Call ducks tend to be excellent brooders and attentive mothers if you allow them to hatch their own ducklings.
📌Long Lifespan: They often live 10–15 years, giving you plenty of time to bond with them as family pets

Cons
📌Extremely Loud: Females are famous for their high-pitched, piercing "call," which can carry over long distances. If you have close neighbours, they may not be suitable.
📌Flight Risks: Unlike many heavier domestic breeds, call ducks are strong fliers. You will either need an enclosed, roofed aviary or will need to regularly clip their wings to prevent escapes.
📌Vulnerable to Predators: Because of their miniature size, they are easy targets for predators (foxes, stray dogs, large birds of prey). You must provide an ultra-secure, predator-proof run.

08/06/2026

The Prevention Zone (AIPZ) in England, Scotland and Wales has now been lifted. The risk of bird flu remains but has reduced. Protect the health and welfare of your birds by adopting strict biosecurity measures at all times.

Further information is available at:

GOV.UK: www.gov.uk/birdflu
GOV.Scot: www.gov.scot/birdflu
GOV.Wales: www.gov.wales/birdflu

‼️WILD WEDNESDAY QUIZ‼️Sometimes ducks will preen each other. It can establish trust, reduce stress, and strengthen rela...
03/06/2026

‼️WILD WEDNESDAY QUIZ‼️

Sometimes ducks will preen each other. It can establish trust, reduce stress, and strengthen relationships and can be a strong indicator of cooperation between adults and it can keep pairs together over successive breeding seasons.

As ducks cannot easily preen their own head and neck feathers, this also serves the practical purpose of keeping those hard-to-reach areas clean and parasite-free!

But what is this process called?

The answer to last weeks’ WWQ:
Often called the Dog duck



Sea Ducks and salt water!🦆Sea ducks survive in saltwater environments by using specialized salt glands located above the...
01/06/2026

Sea Ducks and salt water!🦆

Sea ducks survive in saltwater environments by using specialized salt glands located above their eyes to filter out excess salt, acting as a desalination system. These glands are approximately 10 times more efficient at removing salt than the kidneys!

1. Ingestion: The duck drinks seawater or consumes salty prey.
2. Absorption: Salt (NaCI) enters the bloodstream through the gut.
3. Filtration (Salt Glands): The salt glands above the eyes (in the forehead area) actively extract salt ions from the blood.
4. Excretion: The gland creates a concentrated salty fluid (brine).
5. Removal: This brine travels through a duct to the nasal cavity and is excreted through the nostrils.
6. Disposal: The fluid runs down grooves in the bill and is shaken off

27/05/2026

‼️WILD WEDNESDAY QUIZ‼️

The Bronze-winged Duck or Spectacled Duck is the sole member of the genus Speculanas, because it is quite distinct from the dabbling ducks of the genus Anas where it was usually placed. The two closest relatives are the Crested Duck and the Brazilian Teal.

The Bronze-winged Duck is found in South Chile and Argentina down to Tierra del Fuego. It frequents forests and woodlands close to fast-flowing water, but it can also be seen on lakes and ponds.
It feeds on aquatic animals, vegetation, seeds, small fish, snails and crabs, and forages at water edge by wading, probing and grazing.
The species typically nests on the ground among the low vegetation. They are monogamous and territorial all year round.

It is the call of the female that gives it a unique nickname! What is it?

The answer to last weeks’ WWQ:
Geese can hear upto 1.5m/2.5km

Whooper Swans 🦢Populations of whooper swans grow 30 times faster inside nature reserves, new research shows.Whooper swan...
25/05/2026

Whooper Swans 🦢

Populations of whooper swans grow 30 times faster inside nature reserves, new research shows.

Whooper swans commonly spend their winters in the UK and summers in Iceland.

In the new study, researchers examined 30 years of data on swans at 22 UK sites – three of which are nature reserves managed by the Wildfowl and Wetlands Trust (WWT).

Survival rates were significantly higher at nature reserves, and population growth was so strong that many swans moved to non-protected sites.

Based on these findings, the research team – led by the universities of Exeter and Helsinki – project that nature reserves could help double the number of whooper swans wintering in the UK by 2030.

Read more here: https://news.exeter.ac.uk/faculty-of-environment-science-and-economy/swan-populations-grow-30-times-faster-in-nature-reserves/

📸 wwtmartinmere

Address

Carlisle

Alerts

Be the first to know and let us send you an email when British Waterfowl Association posts news and promotions. Your email address will not be used for any other purpose, and you can unsubscribe at any time.

Contact The Organisation

Send a message to British Waterfowl Association:

Share